Vidare till innehåll

Affirmationer

Affirmation Affirmationer är ett sätt för dig att ändra hur duhandlar, tänker och känner i livets olika skeden. En affirmation är positiva fraser som du upprepar i antingen tal eller skrift. Affirmationer utgår från tanken att vi själva skapar vår verklighet och det är därför man upprepar positiva fraser, för att det tillslut blir din verklighet.

Vi tänker ungefär 70.000 tankar varje dag.Fast det är bara en bråkdel av alla dessa som är medvetna och positiva. Ordet affirmation betyder bekräftelse och man affirmerar därför att man försöker besegra alla dessa negativa tankar och befästa de positiva i huvudet och på så sätt inte låta de negativa tankarna ta över. Affirmationer fungerar på ungefär samma sätt som visualisering med tanke på att man föreställer sig något som man vill uppnå. Många anser att affirmationer fungerar bättre än visualisering med tanke på att man är mer konkret med affirmationer. Självklart finns det dem som tycker motsatt, det vill säga att visualisering är det mest effektiva. Låt mig få höra vilket som är bäst enligt dig!

Tyvärr är negativa affirmationer vanligai vår vardag. Vanligast är nog när man ska göra något som är svårt. Då säger man ofta “det här kommer jag aldrig att klara” eller något liknande. Affirmationer har den egenskapen att den i stort sett alltid påverkar oss på det sättet vi affirmerar den, oavsett om den är positiv eller negativ. Därför är det väldigt viktigt att vi medvetet använder positiva affirmationer. Positiva affirmationer har fördelen att oftast ha en starkare påverkan än de negativa. Detta därför att de sjunker in i ditt undermedvetna och etsar sig fast där och kommer på så sätt få en positiv förändring på ditt personliga jag. Kort sagt så blir dina affirmationer din verklighet. Vill du få ut maximal effekt av dina affirmationer rekomenderar jag att affirmera samtidigt som du gör olika avslappning och meditationsövningar.

Självklart ska jag nämna hur en korrekt affirmation ser ut och här är vissa riktlinjer du bör följa då du bygger dina affirmationer.

En affirmation…
- Ska upprepas regelbundet, flera gånger om dagen.
- Ska vara formulerad i presens.
- Ska vara positiv.
- Ska innehålla positiva ord som kan, ska, vill, gör, känner och så vidare.
- Ska inte innehålla negativa ord som inte, måste, bör, aldrig och så vidare.

Exempel på bra affirmationer:
- Jag är duktig
- Jag är accepterad av alla
- Jag klarar av allt jag gör
- Jag har en smal och fin kropp
- Jag är omtyckt av alla

Övning:

Denna övning får du själv bestämma lite hur du vill göra och vad som känns bäat för dig. Det viktiga är att du på ett eller annat sätt uppprepar dina affirmationer antingen i tal eller text. Skriv ned minst tre stycken affirmationer och dessa sätter du upp antingen på kylskåpet, spegeln eller någonstans du ofta går förbi och kan läsa dom. Ta ned dom ibland och formulera om dom för att få bäst effekt. Vill du inte skriva ned dom kan du bara säga dom högt för dig själv exempelvis varje morgon och kväll. Annars kan du spela in dom på en ljudinspelare och lyssna på ibland, kanske till och med sätta som startljud på din dator. Du kan göra lite som du vill, det viktiga är att du får se eller höra dessa uttryck ofta och glöm inte att det är din fantasi som sätter gränserna!